Опитни гъбари от Велико Търново припечелват средно по 20 000 – 25 000 лева

...
Опитни гъбари от Велико Търново припечелват средно по 20 000 – 25 000 лева
Коментари Харесай

Хора с това хоби печелили средно по 20 000 – 25 000 лева месечно

Опитни гъбари от Велико Търново припечелват приблизително по 20 000 – 25 000 лв. месечно. Заради добре платената стока в последно време квалифицирани фрагменти като инженери и икономисти напущат работните си места във компании и адвокатски фирми и се отдават на бродене в горите, написа в. " Борба ".

" Кампанията е съвсем целогодишна. 90% от находищата на трюфели са в гори от клечат габър и липа. Изключителна роля в брането на този тип гъби имат добре обучените кучета. Четириногите търсачи са от разнообразни породи, а образованието им да откриват трюфели продължава 2 – 3 месеца, до момента в който са дребни “, изясняват запалени гъбари.

Те разкриват още, че в горите около Велико Търново преобладава най-вече черен трюфел, прочут още като " летен “. В момента трюфели първо качество се изкупуват по 160 лв. за кг.

" Есенните трюфели се считат за по-голям деликатес, берат се от септември до декември и изкупната им цена може скочи на над 1000 лв. за кг. Има доста разновидности трюфел. Например белият се среща по поречието на реките, както и във върбови и тополови гори, където почвата е така наречен " кален пясък “.

Цената на тази гъба може да надвиши и 10 000 лв. за кг. Зимният трюфел, прочут като " бурмале “, е черен на цвят и излиза по ръба на горите, по поляни и в липови гори. Цената му варира приблизително сред 100 и 200 лв. за кг. В боровите гори в региона се среща и трюфел " борче “. Във Велико Търново действат три изкупвателни пункта, като количествата отпътуват най-вече за Италия и Франция. Гъбите се смилат и се подлагат на шоково заледяване при минус 40 градуса “, споделят вещи гъбари.

В горите около Велико Търново преобладава най-вече черен трюфел и сега за първо качество се заплаща по 160 лв. на кг.

Напоследък шлагер в гъбарството е и гъбата рейши, която е лековита и пораства върху сухи пънове.

Те обаче се оплакват, че реколтата това лято е по-слаба спрямо миналогодишната поради неналичието на дъжд.

" Причината за оскъдните залежи на гъби в горите е сериозното засушаване и внезапните температурни амплитуди. Нощите са студени, а денем жегата стига до 37 – 40 градуса. Тези неподходящи фактори не разрешават на трюфелите да узреят изцяло. Например предходната година успявах да набера по 10 – 15 кг дневно, до момента в който сега едвам групирам по 5 – 7 кг на ден “, споделя търновец, който е превърнал гъбарството в поминък.

За да набере въпросното количество трюфели, изминава по 10 – 15 километра пешком дневно. Сред най-големите рискове в тази активност са набезите от змии, стършели, кърлежи и комари.

" Има доста тънкости при брането на трюфели. За да бъдат избрани като първо качество, наложително изискване е гъбите да са здрави и в тях да няма червеи “, допълват експертите.

Те разкриват, че има и неточни берачи. Печалбари ползват разнообразни хитрости, с цел да продадат по-скъпо набраната продукция. Хитреците прибирали набраните гъби в перфорирани пластмасови кутии и ги държали в хладилници при температура от 2 – 3 градуса, като изчаквали изкупните цени да скочат до към 500 лв. кг и тогава ги продавали. Други пък набивали тел в гъбите, с цел да тежат повече.

" Заради тези номера чужденците все по-рядко купуват трюфели от България. Така губим положителни пазари “, възмущават се берачи.

В района има запалянковци, които се пробват да основат плантации за култивирани трюфели. Това обаче се оказва сложна активност, тъй като теренът би трябвало да е подобаващ, зависи каква е киселинността на почвата, а и би трябвало да има насаждения от лешници.

Гъбарите, които припечелват от естественото благосъстояние, се надяват, че в случай че в околните дни завали и земята се накваси с задоволително влага, ще се роди добра годишна продукция.

Напоследък шлагер в гъбарството е и гъбата рейши. В продължение на дълги години тази гъба е била основа в източната медицина, само че с изключение на в Япония и Китай тя се среща и у нас и към този момент е добре позната на родните берачи. Расте върху сухи пънове и се среща най-много в сечища. Лека е като перо и по тази причина се продава приблизително по към 1 лев на грам. Изкусни гъбари успяват да наберат по над кг дневно.

Гъбата рейши е търсена поради лечебните ѝ свойства. Помага в битката с рака. Изследванията, фокусирани върху гъбите рейши, са открили, че тритерпеноидите, открити в тях, имат способността да понижават метастазите на раковите кафези и да предотвратяват туморния напредък.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР